Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Docent worden in het VO of MBO

  • Kosten

    €0,- incl. BTW, Deel van HBO-opleiding als Minor, niet los te volgen

    Deze scholing geldt als aanvullend bewijs voor diploma’s in onderstaande categorieën:

    Categorie B2

Leerdoelen

Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen. An het eind van de minor kun je: 

  • onderwijs verzorgen in een vak dat verwant is aan je bacheloropleiding
  • leerlingen coachen en begeleiden tijdens het leren
  • contact maken met leerlingen en een veilig leerklimaat creëren waarin zij kunnen leren
  • beargumenteren of docent zijn in het onderwijs bij je past

We werken aan deze leerdoelen vanuit de vier bekwaamheidsgebieden:

1. De brede professionele basis

2. Vakinhoudelijk bekwaam

3. Pedagogisch bekwaam

4. Vakdidactisch bekwaam

Werkvormen

Les op de HAN (standplaats Nijmegen)

Middels activerende didaktiek verwerk je theoretische thema’s rondom lesgeven. Deze lessen worden door wisselende docenten verzorgd zodat je goed verschillen in stijl en aanpak kunt opmerken en kunt bepalen hoe jij het zelf wil doen. In een leerwerkgroep die wordt geleid door je eigen vaste SLB bespreek je (video)casuïstiek uit jouw stage en oefen je ‘droog’ met het geven van minilessen aan je medestudenten. Ook volg je lessen (vak)didactiek waarin je leert hoe je een les opbouwt en maak je kennis met de principes van samenwerkend leren. De docent werkt hierbij nadrukkelijk volgens het principe ‘practice what you preach’. Tenslotte leer je in vier lessen drama van een ervaren docent hoe je effectief gebruik maakt van je stem en nonverbale communicatie in de klas. Dit helpt je om je leerlingen te boeien en ook om leiding te nemen in de klas. 

Op stage

De eerste 2 weken van de stage op een school loop je vooral mee en observeer je de lessen die je werkplekbegeleider en collega’s geven. Daarna ga je steeds meer gedeelten van lessen overnemen. Aan het eind van de stage geef je zo’n vijf á zes klokuren per week zelf les en/of coach je studenten bij het leren. Je werkplekbegeleider is daarbij altijd aanwezig. Met je werkplekbegeleider heb je tenminste één keer per week een vast begeleidingsmoment om de voortgang te bespreken en feedback te vragen. De leidraad voor je stage is de set met leerdoelen die je in overleg met je werkplekbegeleider en een vertegenwoordiger van de HAN opstelt.  

Informatie over de training: Klik hier

Let op: De informatie die je hier ziet is ons aangeboden door de betreffende opleider van de scholing. De opleider zelf is er verantwoordelijk voor dat deze informatie klopt en actueel is.