Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Opleiding en ontwikkeling

Hoe Jolien van Veenendaal blijft groeien in haar rol als locatiemanager

Je komt solliciteren voor pedagogisch medewerker, maar wordt aangenomen als locatiemanager. Het overkwam Jolien van Veenendaal (40) die inmiddels al tien jaar leidinggeeft bij Kindcentrum Anne Frank in Meppel, onderdeel van Plus Kinderopvang. Uitgeleerd is ze nooit en daarom volgt ze regelmatig trainingen om het beste uit zichzelf en haar team te halen. In dit interview vertelt ze hoe ze zich blijft ontwikkelen.

Locatiemanager Jolien van Veenendaal

Van horeca naar kinderopvang

Na verschillende leidinggevende functies in de horeca, besloot Jolien tien jaar geleden definitief de overstap te maken naar kinderopvang. Ze had al ervaring als pedagogisch medewerker, het juiste diploma op zak én een vve-certificaat. “Ik zag een vacature die mij nieuwsgierig maakte. Ik reageerde en mocht op gesprek komen. Aan tafel zat een regiomanager met wie ik al eerder had samengewerkt. In het gesprek bleek dat er een nieuwe kinderopvangorganisatie werd opgezet. Ik dacht te solliciteren op een functie voor pedagogisch medewerker, maar kreeg gaandeweg de vraag of ik het zag zitten om een van de locatiemanagers te worden. Meteen dacht ik enthousiast: dit ga ik doen! Ik ben van mezelf iemand die graag meedenkt, aanpakt, de kar trekt en anderen motiveert. Bovendien kon ik langzaam groeien in mijn rol. We begonnen bescheiden met één medewerker en één bso-groep. Anno 2024 bestaat het team van Kindcentrum Anne Frank uit vijftien medewerkers en hebben we drie bso-groepen, twee peutergroepen en een babygroep.”

Leidinggevende vaardigheden verbeteren

Sinds Jolien bij Plus Kinderopvang werkt, heeft ze verschillende cursussen en workshops gevolgd om zichzelf verder te ontwikkelen. Onder meer een opleiding tot pedagogisch coach en een IKC-opleiding, samen met de directeur van het kindcentrum. “Ik ben nooit uitgeleerd en vind het belangrijk om mezelf en mijn leidinggevende vaardigheden te verbeteren. Regelmatig kijk ik welke onderwerpen mij aanspreken en of ik hierover een training of masterclass kan volgen. Meest recent volgde ik een masterclass over leidinggeven aan verschillende generaties op de werkvloer. En bij Kinderopvang werkt! de online training ‘Leiderschap en teamontwikkeling in kinderopvang'. Tijdens deze training maakte ik een ontwikkelplan om mijn team naar een hoger level te brengen. Ook formuleerde ik drie leerdoelen voor mezelf: medewerkers meer empoweren, mijn team kunnen begeleiden in re-integratietrajecten en mezelf niet laten leiden door de waan van de dag."

In de training kwamen goede onderwerpen aan bod, om samen met je team naar te kijken en te bespreken.

Team naar een hoger level brengen

Jolien kijkt met een positief gevoel terug op wat ze heeft geleerd. De training leverde inzichten en handvatten op, waarmee ze na afloop aan de slag kon. "Zo observeerde ik groepen en voerde ik tussenevaluaties met alle medewerkers. Ook deden we samen de teamrollentest van Belbin, om in kaart te brengen welke rollen vertegenwoordigd zijn in het team. De uitkomsten bespraken we met elkaar. Mooi om te zien dat iedereen zich ook herkende in de rol die uit de test kwam. En nu beter weet hoe je met die verschillende rollen kunt omgaan. Daarnaast onderzochten we met de Piramide van Lencioni hoe we als team nog kunnen groeien. Vertrouwen we elkaar bijvoorbeeld genoeg om fouten toe te geven? En durven we het conflict met elkaar aan te gaan? Verder hebben we binnenkort nog een teamoverleg, waarbij we gaan oefenen met feedback geven aan elkaar. Al met al goede onderwerpen om met je team naar te kijken en te bespreken."

Tips van Jolien aan andere leidinggevenden

  1. Blok wekelijks tijd in je agenda om echt op je groepen aanwezig te zijn. Zo hoor en zie je veel. Medewerkers voelen zich dan ook gehoord en gezien.
  2. Geef medewerkers zelf inzicht door in teamoverleggen een onderwerp te bespreken en laat ze zelf oplossingen en afspraken bedenken. Dan draag je die uiteindelijk samen.
  3. Zorg voor betrokkenheid en zelfsturing. Laat medewerkers zich bijvoorbeeld medewerkers zelf  inschrijven op een taakurenlijst. Dan doen medewerkers taken waarin ze interesse hebben en verminder je de werkdruk.
  4. Blijf altijd in gesprek met medewerkers. Hoe gaat het met ze? Hoe ervaren ze de werksfeer? 

Veronica Jocker

Branchespecialist Kinderopvang

Meer weten? Neem contact op!

Veronica Jocker

Meer weten? Neem contact op!